Rabu, 27 Januari 2010

RIO : PUAS JIKA KARYA DIHASILKAN DAPAT MENGHIBUR PEMBACA


UNTUK bergelar kartunis, personaliti ini menempuhi 'perjalanan' suka duka hampir 20 tahun. Biarpun dua dekad Dianggap Suatu tempoh lama, tamu Di Sebalik Nama kolum minggu ini memandangnya dari sudut positif serta menganggap setiap Shah yang dilaluinya, amat berbaloi. Akhirnya, mulai tahun lalu, Ab Rashid Afendi Rostam atau Rio mula berkarya Sebagai Sepenuh masa kartunis untuk majalah Apo?
.
Kalau hendak tahu, Rio sebenarnya mula menghantar Pelbagai karya kartun ke PENERBITAN Syarikat sejak di bangku sekolah. Namun, peluang menjadi kartunis hanya tercapai Ketika beliau sudah matang dan dewasa. Sejak karya pertama disiarkan di majalah karangkraf terbitan Gelihati pada tahun 1990, hati kecil Menyimpan Hasrat Rio terus menjadi kartunis. "Sebelum tamat Persekolahan, berpuluh-puluh karya saya tersiar di Pelbagai majalah humor biarpun ada antaranya disiarkan dalam ruangan khusus untuk kartunis baru.
.
"Ketika Menyambung pengajian dalam bidang seni bina di Universiti Teknologi Malaysia (UTM), saya berkarya secara sambilan di majalah Gelagat Menggunakan nama pena, Asmario. "Selepas tamat pengajian, saya Bekerja dalam bidang seni bina hampir setahun dan kembali ke dunia kartun. Ini kerana jiwa dan minat saya lebih mendalam kepada seni kartun, "katanya Ketika ditemui baru-baru ini. Terus bercerita, Rio berkata, beliau terus menimba pengalaman dengan menyertai kumpulan siri produksi animasi, 'KELUANG Man' Sebagai animator 3D. "Biarpun Bekerja di firma arkitek produksi atau animasi, saya masih berkarya di Beberapa buah majalah humor secara sambilan," katanya.
.
Peluang merealisasikan impian menjadi makin cerah kartunis Petai dan kartunis apabila Sirih Rio menyertai majalah mempelawa Apo?. Sebagai tugas rio ditawarkan pereka grafik pada 2001. Bersama Apo?, Rio hanya berkarya secara sambilan kerana banyak tugas rekaan grafik dan multimedia yang perlu dikendalikannya. Sehingga tahun lalu, kartunis Petai akrhinya Rio menawarkan Jawatan kartunis Sepenuh masa. Hampir 20 tahun menempuh Pelbagai kenangan manis pahit dalam Memburu cita-cita menjadi kartunis, Rio bersyukur segala usahanya membuahkan hasil. "Saya berharap pengalaman ini menjadi iktibar kepada generasi muda yang ingin berkecimpung dalam bidang kartun ... Usah mengalah dan berputus asa dalam Mencapai cita-cita menjadi kartunis, "ujar Rio.
.
Berapa lama masa yang diambil untuk anda mendapatkan stroke lukisan kartun yang menjadi identiti diri sebagai kartunis?
.
Pada peringkat awal. saya Meniru stroke Ketika kartunis yang diminati seperti zaman Gayour dan Persekolahan YazMalee. Bagi mendapatkan stroke tersendiri, ia banteng tempoh bertahun-tahun. Saya banyak merujuk karya kartunis Tempatan dan luar negara. Hingga kini, saya masih belum berpuas hati dengan stroke lukisan saya dan terus bereksperimentasi hingga stroke yang saya HASILKAN mendapat maklum balas positif dari pembaca. Saya sukakan kepelbagaian stroke mengikut tema dalam sesebuah cerita.
.
Apa yang menarik minat anda untuk menjadikan kerjaya Sebagai kartunis?
.
Secara Peribadi, saya seorang yang pendiam. Saya tidak pandai menghiburkan orang di sekeliling saya dengan lawak bersahaja. Jadi, melalui karya kartun, saya harap saya dapat menghiburkan orang. Jika pembaca yang tertawa Melihat karya saya HASILKAN, ia menjadi kepuasan kepada saya.
.
Apa subjek yang sering anda tampilkan dalam karya?
.
Untuk Beberapa karya dalam majalah Apo? Kiddoes seperti Amerika dan Cintan Picisan, saya cuba banteng subjek Ringkas dan senang difahami pembaca. Hampir semua pembaca Apo? melalui zaman kanak-kanak dan alam percintaan. Sehubungan itu, subjek begini senang untuk diterima. Kiddoes Amerika secara tidak langsung boleh Membangkitkan nostalgia zaman kanak-kanak manakala Cintan Picisan supaya dapat dijadikan Rujukan hubungan cinta tidak Seiring dengan rasa humor.
.
Bagaimana Memperoleh ide anda untuk mewujudkan watak seperti dalam siri-Ring Cincin dan Remy The Dragon Hunter?
.
Filem banyak Mempengaruhi Membentuk mentaliti serta hidup saya. Selain itu, Filem menjadi sumber ide untuk saya manifestasikan dalam karya. Kedua-dua siri ini sebenarnya adalah dari spoof Filem yang saya pernah saya cuba TONTON lalu mengolahnya dalam bentuk humor. Selain menonton Filem yang berkaitan dengannya, ide untuk siri ini juga diperoleh melalui Perbincangan dengan rakan kartunis.
.
Pada pendapat anda, apakah cara menarik Mendekati pembaca majalah humor?
.
Dibandingkan dengan zaman kanak-kanak dan remaja saya, generasi masa kini dihidangkan dengan banyak bahan hiburan seperti internet dan permainan video. Bagi saya, cara menarik minat generasi sekarang ialah membaca majalah humor dengan memaparkan cerita dan Maklumat yang berkaitan dengan minat dan kehendak mereka. Sehubungan itu, perlu kartunis Mengikuti perkembangan semasa bagi memastikan karya yang dihasilkan seiring dengan perkembangan zaman.
.
Apabila karya anda ditolak, adakah ia Mempengaruhi semangat anda untuk berkarya?
.
Tidak pernah sama sekali. Sebagai menganggap saya menolak proses pembelajaran. Ini kerana mereka yang lebih berpengalaman akan nampak kekurangan yang ada dalam karya kita. Banyak karya saya ditolak Pelbagai PENERBITAN Syarikat. Tetapi, saya menerimanya secara positif. Ini kerana tanpa Shah seperti itu, mungkin saya tidak akan cuba memperbaiki mutu karya saya.
.
Boleh berkongsi pengalaman menarik bergelar Balinese kartunis?
.
Gelaran kartunis secara Rasmi baru saja saya peroleh dalam tempoh tidak sampai setahun. Biarpun selama ini saya berkarya secara sambilan, namun atas faktor kartunlah rakan lama saya diingati terutama yang dikenali sejak zaman dari Persekolahan. Mereka akan ingat kepada saya setiap kali Melihat karya saya di majalah atau Akhbar. Mengetahui saya terkejut apabila ada rakan lama yang Menyimpan semua karya saya sejak zaman Persekolahan hingga sekarang.
.
Apa antara Shah yang pernah anda lalui dalam kerjaya ini?
.
Kebuntuan ide dalam menjana Shah terbesar adalah bagi semua orang yang terbabit dalam bidang seni, begitu jugalah dengan kartunis. Bermacam-macam cara terpaksa dilakukan bagi gagasan baru memastikan tidak kering. Filem ini termasuk menonton, membaca buku dan mendapatkan Maklumat terbaru dari internet untuk diolah dalam bentuk karya humor. Penerimaan masyarakat juga menjadi salah satu Shah kerana masih ada ibu-bapa yang bersikap konservatif, tidak menerima Menantu yang Bekerja Sebagai kartunis (ketawa).
.
.Akhir sekali, apa yang anda ingin capai dalam bidang ini?
.
Matlamat saya ialah biar terus berkarya perubahan apapun yang berlaku dalam industri ini mengikut arus kemodenan. Melihatkan pasaran majalah humor yang kian Menurun dari tahun ke tahun, saya memikirkan alternatif merevolusikan karya dalam bentuk digital. Sehubunguan itu, internet adalah jalan terbaik untuk memastikan karya saya terus menemui pembaca - bukan saja di Malaysia tetapi di seluruh pelosok dunia. Bukan itu saja, saya Bercita-cita Menampilkan karya saya dalam bentuk Filem. Ini kerana selepas Mat Som (karya Lat) yang dihasilkan pada 1990-an, tiada lagi komik lain Tempatan diadaptasikan ke Filem.
.

BIODATA :
.
Nama : Rostam Afendi Ab Rashid
Tarikh Lahir : 30 September 1975
Asal : Pasir Mas, Kelantan
Blog : riorashid.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan